St. Lambertuskerk Cromvoirt

Contact

St.-Lambertusstraat 53
5266 AD Cromvoirt
Plan je route

In 1717 kreeg Cromvoirt een eigen parochie, de parochie van Sint-Lambertus, vernoemd naar de patroonheilige van de moederparochie in Vught. Ge…

In 1717 kreeg Cromvoirt een eigen parochie, de parochie van Sint-Lambertus, vernoemd naar de patroonheilige van de moederparochie in Vught. Gekerkt werd in een ´schuurkerk´, omdat destijds een openlijke belijdenis van het katholieke geloof niet was toegestaan. Vanaf de Franse tijd mocht dat wel. In 1887 werd een nieuwe parochiekerk gebouwd, van de hand van architect Carl Weber, die in Vught ook de Sint-Petruskerk had ontworpen. Weber gebruikte voor Cromvoirt een oud ontwerp  van een kerk in Stiphout, die daar niet gerealiseerd was. De toren werd er in 1891 aan toegevoegd. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog bliezen de Duitsers, een dag vóór de bevrijding, de toren op, omdat zij wilden voorkomen dat de geallieerden hem als uitkijkpost zouden kunnen gebruiken. De toren werd volledig verwoest en het dak van de kerk werd zwaar beschadigd. In 1949 was de kerk alweer hersteld, maar de toren werd niet herbouwd. 

Cromvoirt maakt tegenwoordig deel uit van de Edith Steinparochie (Vught/Cromvoirt/Helvoirt). De sluiting van de kerk is aangekondigd.

Locatie