Landgoed Bleijendijk

Hoe oud het Landgoed Bleijendijk is, is niet met zekerheid te zeggen. De eerste documenten stammen uit 1741. Maar veel eerder zijn er sporen van boerderijen in dit gebied. Zoals veel andere landgoederen in Vught werd Bleijendijk gebruikt als landhuis door vermogende Bosschenaren. Vanaf 1762 waren dat de families Lormier en Van Ermel. Daarna kwamen in Vught bekende namen: Van Beresteyn, Van Rijckevorsel, Van Beuningen en Teulings. Willem van Beuningen (Huize Bergen) liet op het landgoed nieuwe boerderijen bouwen Van 1919 tot 1968 …
Hoe oud het Landgoed Bleijendijk is, is niet met zekerheid te zeggen. De eerste documenten stammen uit 1741. Maar veel eerder zijn er sporen van boerderijen in dit gebied. Zoals veel andere landgoederen in Vught werd Bleijendijk gebruikt als landhuis door vermogende Bosschenaren. Vanaf 1762 waren dat de families Lormier en Van Ermel. Daarna kwamen in Vught bekende namen: Van Beresteyn, Van Rijckevorsel, Van Beuningen en Teulings. Willem van Beuningen (Huize Bergen) liet op het landgoed nieuwe boerderijen bouwen Van 1919 tot 1968 huurde kunstschilder Reinier Pijnenburg de villa op het landgoed. Anneke Teulings nam in het begin van de tachtiger jaren in de vorige eeuw het initiatief om van Bleijendijk een ‘werkplaats voor bewustzijnsontwikkeling’ te maken ‘van de mens in relatie tot de aarde’. De huidige eigenaren zetten die lijn door. Vandaar dat op Open Monumentendag wel over het landgoed gewandeld en gefietst ma worden, maar de rust van de gebruikers van de gebouwen gerespecteerd moeten worden.
Over Landgoed Bleijendijk
Landgoed Bleijendijk is historisch, particulier natuur- en stiltegebied van circa 115 hectare met bos, lanen, waterpartijen en houtwallen in Vught, Noord-Brabant waar de frisse Essche stroom doorheen meandert, dat op holistische wijze wordt ontwikkeld.
Het is een plek waar biologische korte keten landbouw, natuureducatie en bewustzijnsontwikkeling in synergetische samenwerking tot bloei komen.
In het weldadig groene stiltegebied bevinden zich de verschillende workshop- en overnachtingsruimten, waar retraites, meditaties en activiteiten plaats vinden, die zijn gericht op persoonlijke verinnerlijking en bewustzijnsontwikkeling.
De landerijen van het landgoed worden begraasd door de biologische koeien van Boerderij Bleijendijk.
In het bos worden schoolkinderen door een groep vrijwilligers het hele jaar rond meegenomen in de beleving van de natuur door middel van natuureducatieprogramma’s.
Het bos en natuurbeheer vindt plaats in samenwerking met professionele hoveniers, de boerderij, de kinderen van de natuureducatie en vrijwilligers uit de omgeving en vindt plaats in overleg met de wildbeheerder en imker, die toezien op resp. een gezonde wildpopulatie en zo’n 60 bijenvolken verspreid over het landgoed.
Van deze kruidenrijke, biodiverse bodem zijn steeds meer gezonde hoog kwalitatieve producten afkomstig, geproduceerd dóór vakmensen met hun passie vóór mensen in de omgeving; jonge, belegen en oude kaas, ijs, vleesspecialiteiten, honing en sap van het landgoed zijn te verkrijgen in de Boerderijwinkel Bleijendijk 24/7 zelfservice. De diversiteit aan activiteiten en hun onderlinge verwevenheid maken Landgoed Bleijendijk tot zo’n bijzonder initiatief.