In het kader van de ‘katholieke herleving’ werd in 1884 in het centrum van Vught een nieuwe kerk gebouwd naar een ontwerp van architect Ca…

In het kader van de ‘katholieke herleving’ werd in 1884 in het centrum van Vught een nieuwe kerk gebouwd naar een ontwerp van architect Carl Weber. De kerk bevat elementen van neoromaanse stijl en Rijnlandse gotiek en veel schilderijen van de hand van Charles Grips. Twee torens aan de voorzijde van de kerk werden bij gebrek aan voldoende middelen nooit gebouwd. Tijdens de bouw vond in 1882 een ernstig ongeluk plaats. Het in aanbouw zijnde noordertransept stortte in, waarbij acht doden vielen. De aannemer werd hiervoor aansprakelijk gesteld en veroordeeld. In 2005 sloot het kerkbestuur de Petrus­kerk. Plannen om de kerk een andere bestemming te geven, verliepen moeizaam. Toch werd de kerk uiteindelijk gerenoveerd en biedt een spectaculair nieuw onderdak aan het Vughts Museum, de Openbare Bibliotheek, Stichting Anders Bezig Zijn, Stichting Welzijn Vught en de Wereldwinkel. Het Amerikaanse tijdschrift Forbes noemde DePetrus een geslaagde herbestemming van een kerk en CNN nam DePetrus op in een lijstje van acht bibliotheken die laten zien dat deze voorziening ook in het digitale tijdperk toekomst heeft

De Geschiedenis 

In het kader van de ‘katholieke herleving’ werd in 1884 in het centrum van Vught een nieuwe kerk gebouwd naar een ontwerp van architect Carl Weber. De kerk bevat elementen van neoromaanse stijl en Rijnlandse gotiek en veel schilderijen van de hand van Charles Grips. Twee torens aan de voorzijde van de kerk werden bij gebrek aan voldoende middelen nooit gebouwd. Tijdens de bouw vond in 1882 een ernstig ongeluk plaats. Het in aanbouw zijnde noordertransept stortte in, waarbij acht doden vielen. De aannemer werd hiervoor aansprakelijk gesteld en veroordeeld. In 2005 sloot het kerkbestuur de Petruskerk. Plannen om de kerk een andere bestemming te geven, verliepen moeizaam. Toch werd de kerk uiteindelijk gerenoveerd en biedt een spectaculair nieuw onderdak aan het Vughts Museum, de Openbare Bibliotheek, Stichting Anders Bezig Zijn en de Wereldwinkel. Het Amerikaanse tijdschrift Forbes noemde DePetrus een geslaagde herbestemming van een kerk en cnn nam DePetrus op in een lijstje van acht bibliotheken die laten zien dat deze voorziening ook in het digitale tijdperk toekomst heeft.

Over Ontmoeteingscentrum De Petrus

DePetrus als ontmoetingscentrum is een integraal concept van Bibliotheek de Meierij, het Vughts Museum en de Stichting Anders Bezig Zijn Vught. Het is de bedoeling een marktplaats te creëren, een ontmoetingsplein, een uitwisselingsplek waar kennisoverdracht plaats vindt. Bezoekers worden uitgedaagd door DePetrus te lopen, de ruimte te ervaren, te genieten van de prachtige lichtinval en (digitaal) informatie uit te wisselen. Via het te realiseren leescafé in de ontmoetingsruimte kan men tevens naar het nieuwe restaurant Hemels lopen. Vanuit Hemels kan men de Petrustuin bereiken.

Het is nadrukkelijk de bedoeling een aantal malen per jaar activiteiten en evenementen te organiseren in DePetrus en/of in de Petrustuin zoals de Sinterklaasviering, concerten, galadiners, Vught Allure enzovoort.

Het Mariakapelletje direct na de hoofdingang zal, conform de wens van het parochiebestuur, gehandhaafd blijven.

Toeristisch Informatiepunt

Sinds 3 mei 2019 bevindt zich in DePetrus een Toeristisch Informatiepunt. Hier kun je terecht voor divers foldermateriaal, fiets- en wandelroutes, souvenirs en advies op maat. De gastheren en -vrouwen kunnen je alles vertellen om een leuke dag Vught te beleven!

Openingstijden

  • Elke maandag 09.00 - 18.00 uur
  • Elke dinsdag 09.00 - 18.00 uur
  • Elke woensdag 09.00 - 18.00 uur
  • Elke donderdag 09.00 - 18.00 uur
  • Elke vrijdag 09.00 - 18.00 uur
  • Elke zaterdag 10.00 - 17.00 uur
  • Elke zondag 12.00 - 17.00 uur

Locatie