1 uur 40 minuten (6,0 km)

Historische Wandeling Vught


Een wandeling door het centrum van Vught is een reis door de historie van Vught. De oudste bewoning was in de omgeving van het Maurickplein. Al in de elfde eeuw was Vught een belangrijke nederzetting: er werd tol geheven. Tol en munt wijzen op handelsverkeer zoals passerende karren en schepen. De rivier de Dommel was een belangrijke verkeersroute. In de middeleeuwen had Vught al een eigen bestuur en een eigen zegel. En twee kerken: de St.-Lambertuskerk en de St.-Pieterskerk.

Een stukje geschiedenis

Over de Taalstraat liep van oudsher de route van ’s-Hert…

Een wandeling door het centrum van Vught is een reis door de historie van Vught. De oudste bewoning was in de omgeving van het Maurickplein. Al in de elfde eeuw was Vught een belangrijke nederzetting: er werd tol geheven. Tol en munt wijzen op handelsverkeer zoals passerende karren en schepen. De rivier de Dommel was een belangrijke verkeersroute. In de middeleeuwen had Vught al een eigen bestuur en een eigen zegel. En twee kerken: de St.-Lambertuskerk en de St.-Pieterskerk.

Een stukje geschiedenis

Over de Taalstraat liep van oudsher de route van ’s-Hertogenbosch naar Luik. Talrijke monumenten bevinden zich langs de Taalstraat. Vanaf de zeventiende eeuw werd Vught gekenmerkt door de aanwezigheid van veel landgoederen. Welgestelde Bosschenaren legden een gordel van land - goederen aan om het oude dorp. Omdat Vught altijd doorsneden is geweest door wegen, waren er tal van herbergen. Vooral omdat de Vughterpoort, de toegangspoort tot ’s-Hertogenbosch, op tijd gesloten werd. De naam Vught (vocht) hangt waarschijnlijk samen met de vele moerassige gebieden in deze omgeving in de middeleeuwen.

Dit ga je zien

Startpunt: Marktveld
Vught
Eindpunt: Marktveld
Vught

Beschrijving

Startpunt: Marktveld
Vught

Start wandeling: Marktveld

1. Loop vanaf het Marktveld richting St. Petruskerk.

2. Ga rechtsaf de Dorpsstraat in

3. Einde straat rechtsaf naar de Helvoirtseweg met na 100 meter de Lambertuskerk en de “Vughtse Toren”.

4. Steek bij de driesprong voorzichtig de smalle Taalstraat over (naar huisnummer 90) en ga in de richting van ’s-Hertogenbosch.

5. Vervolg de route over de Taalstraat.

6. Blijf aan de rechterzijde van de Taalstraat. Na 200 meter ligt een prominent aanwezig complex: landgoed Sophias-Burg.

7. Wandel onder het viaduct door.

8. Steek bij de kerk de Taalstraat over en ga linksaf de Deken van Oss-straat in. Houd bij het Mariaplein rechts aan en loop de Victorialaan in. Ga direct linksaf door poort (nr. 17 tot en met 25), einde trottoir, ga trapje af. Ga via graspad achter de tuin van Mariënhof en langs de begraafplaats. U komt vervolgens weer uit op het Mariaplein, steek de straat over en ga naar rechts.

9. Vervolg de route via zandpad en basketbalveldje naar de Rembrandtlaan (huizen gebouwd begin jaren 50 vorige eeuw). Via de Zeeldraaierstraat naar Taalstraat. Ga rechtsaf naar centrum van Vught.

10. Steek bij de driesprong met de Helvoirtseweg over en vervolg de route door de smalle Taalstraat.

11. Na Taalstraat 128 linksaf de Kleine Gent 25 in.

12. Aan het einde van de weg voor huisnummer 9 – 11 naar rechts, het zandpad (een deel van een oude dijk) op en vervolgens via een trottoir langs de Grote Gent. U komt nu op het Maurickplein, waar vóór 1885 de tweede kerk van Vught stond: de St.-Pieterskerk met kerkhof.

13. Ga via de voetgangersbrug over de A2. Onderaan de trap direct linksaf. U passeert links Huize Muyserick, het voormalige jachthuis van Kasteel Maurick. In het bos rechts ziet u in het voorjaar een grote reiger kolonie. Vervolgens komt u bij Kasteel Maurick .

14. Ga via de Beukenlaan tegenover de ophaalbrug door het bos van Maurick, voor het grijze huis naar rechts en meteen linksaf, langs de bosrand. Na de bocht naar rechts ziet u links eerst de grafkelder van de familie Van Beresteijn en verderop Villa Elsa.

15. Vervolgens komt u uit op de oude weg naar Sint-Michielsgestel en gaat u naar rechts.

16. In de bocht linksaf, over het trottoir vlak langs de geluidswal komt u uit op de Halderse Baan. Hier rechtsaf en steek de A2 en de Boxtelseweg over, loop met de bocht mee, met aan de linkerkant goed zicht op Landgoed Huize Bergen.

17. Bij de verkeerslichten de Glorieuxlaan oversteken en via een smalle doorgang direct achter een ANWB-fietsbord naar Willem van Beuningenlaan. Verder lopend komt u in het Reeburgpark.

18. Ga via het asfaltpad langs de boom (witte paardenkastanje) met de horizontale takken met metalen steunen. Aan het eind van het park het linker asfaltpad nemen met aan uw rechterhand het witte raadhuis met de vijver en fontein. Als u op het eind van het pad rechtsaf gaat komt u op het Leeuwensteinplein, aan de voorzijde van het raadhuis Villa Leeuwenstein.

19. Ga links de Leeuwensteinlaan in, aan het eind van de laan staat u recht voor Huize Roozenoord (met klokje op dak), eens behorend bij het buitengoed “Roozenoord”. Hier rechtsaf Vliertstraat in, met links Theater de Speeldoos (1977; architect Th. J. A. Mickers). In de foyer van dit theater staat het herinneringsmonument aan de Herculesramp (15 juli 1996) waarbij een aantal leden van het in Vught gestationeerde Fanfarekorps Koninklijke Landmacht om het leven kwam. Steek eind van de straat de Secr. Van Rooijstraat over en ga linksaf. Voordat u de eerste straat (St.-Elisabethstraat) rechts in gaat, ziet u op de hoek links Villa Leeuwenburg (Kapellaan 2).

20. Rechtdoor de Ploegstraat in met aan de rechterkant op de hoek Villa Bleijenburg.

21. Aan het eind van de straat linksaf de Heuvel op.

22. Rechtsaf het Marktveld weer in.

Einde wandeling: Marktveld

Eindpunt: Marktveld
Vught

Kenmerken